Aceste două boli au fost, în ultimii 15 ani, cei mai mari „ucigaşi” la nivel mondial, provocând, împreună, 15 milioane de decese numai în anul 2015, după cum arată datele OMS. Bolile cardiace sunt principala cauză de deces şi în cazul românilor, scrie Gândul.
Totodată, îmbătrânirea populaţiei la nivel mondial a condus la o creştere a numărului de îmbolnăviri cu afecţiuni noi, cum ar fi diabetul sau demenţa. Diabetul a ucis 1,6 milioane de oameni în 2015, o creştere masivă faţă de anul 2000, atunci când mai puţin de 1 milion de persoane mureau din cauza acestei boli. De partea cealaltă, decesele cauzate de demenţă s-au dublat între 2000 şi 2015. Aceste două maladii au ucis mai mulţi oameni decât accidentele rutiere.
Jumătate din decesele la nivel mondial în anul 2015 au fost provocate de 10 boli, trei dintre ele fiind boli transmisibile, însemnând că ele au fost transmise de la persoană la persoană.
Infecţiile respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, rămân cele mai periculoase boli transmisibile, cauzând 3,2 milioane de decese la nivel mondial în 2015.
De asemenea, decesele cauzate de bolile diareice şi de tuberculosă s-au diminuat de la începutul noului mileniu, însă, în continuare, acestea ucid peste un milion de oameni anual. Diareea este vinovată pentru moartea a unul din nouă copii la nivel mondial, fiind a doua cea mai importantă cauză de mortalitate în cazul copiilor cu vârsta de sub cinci ani. Bolile diareice sunt cel mai des întâlnite în statele subdezvoltate, lipsite de accesul la apă potabilă. Vorbim aici despre naţiuni precum Angola, Somalia sau Ciad.
Alte boli transmisibile ale căror rate sunt mai ridicate în ţările slab dezvoltate sunt SIDA şi malaria.
Cele mai importante 10 cauze de deces în statele dezvoltate: